Een goede planning maken

Hoe maak ik een goede planning voor mijn scriptie? Een vraag die wij vaak van studenten krijgen en de reden waarom wij er hier een tekst aan wijden. Lees hieronder meer over hoe jij een haalbare en overzichtelijke planning maakt om af te studeren. 

Een planning maken is niet gemakkelijk, laat staan voor een scriptie. Een opdracht waar je vaak maanden over ‘mag’ doen, waardoor het lastig is om vanaf het begin gemotiveerd en systematisch aan de slag te gaan. Dat begrijpen we. Helemaal als je een begeleider hebt die jou je gang laat gaan en die je niet achter de broek aan zit. Dit lijkt in het begin misschien fijn, maar je voelt je al gauw alleen. Het is daarom zo gemakkelijk om bij een grote opdracht als je scriptie tot de laatste weken te wachten. Maar geloof ons, in een maand kun jij je afstudeeropdracht niet uitvoeren en schrijven. Dat weet jij natuurlijk ook wel, maar hoe moet je dat dan aanpakken? Wij hebben wat tips voor je opgeschreven.

Stap 1: Doelen
Wij raden je aan vanaf het begin van je afstudeerperiode te werken met een weekplanning. Stel doelen op per week, zodat je op basis daarvan kunt zien wat je per dag moet doen om stukken af te krijgen. Schrijf van nu tot aan een belangrijke deadline of de inleverdatum alle onderdelen van je afstudeeropdracht onder elkaar. Je kan beginnen met een planning voor je Plan van Aanpak/Onderzoeksvoorstel en schrijft de verschillende hoofdstukken op die je moet inleveren. Vanaf daar ga je verder met je scriptie en begint met het opschrijven van alle onderdelen of hoofdstukken die je moet inleveren. Vervolgens schrijf je belangrijke deadlines op: wanneer moet je welke onderdelen naar je begeleider van school of jouw bedrijfsbegeleider sturen? Maak een lijst. Heb jij geen tussentijdse deadlines? Noteer dan voor jezelf belangrijke deadlines en spreek deze eventueel met iemand in je omgeving af als stok achter de deur. Verdeel deze onderdelen over het aantal weken dat je hebt staan voor het gehele afstudeertraject. Zo heb je een overzicht van je doelen per week.

Stap 2: Weekschema blokken
Afhankelijk van het aantal weken dat jij nog hebt om jouw scriptie te schrijven, vul je een x aantal weekschema’s in. Zoals je in het schema hieronder ziet, raden wij je aan een dag op te delen in drie tijdsblokken.
 Zoals je in het schema hieronder ziet, deel je elke dag op in drie tijdsblokken. Vul allereerst alle verplichtingen in die je hebt naast jouw scriptie. Zo krijg je overzicht in welke blokken je kunt vrijmaken voor je scriptie in een week. Je hebt dan per week een x aantal blokken waarover je jouw weekdoel kunt verdelen. Hoeveel blokken moet jij vrijhouden voor je scriptie? Dat hangt van veel factoren af. Bovenal van hoeveel weken jij nog tijd hebt voordat je je scriptie moet inleveren. 

  • Sta je aan het begin van je traject en heb jij dus een x aantal maanden de tijd om jouw scriptie te voltooien? Houd dan een normale werkweek vrij voor jouw scriptie. Plan tenminste 6 blokken vrij in de week, zodat je het schema volhoudt. De overige blokken reserveer je voor jouw scriptie. We raden je aan in ieder geval 1 hele dag niet aan je scriptie te werken. 
  • Heb je nog maar een paar weken de tijd voordat je jouw scriptie moet inleveren? Dan raden we je aan elke dag aan jouw scriptie te werken. Probeer wel elke dag 1 van de 3 blokken vrij te houden voor ontspanning of eventuele andere verplichtingen. Jij kunt zelf het beste inschatten welk tijdsblok je hiervoor wilt inzetten. 

Jij weet zelf het beste wanneer jij goed kunt werken. Voor ons is dat vroeg op de ochtend bijvoorbeeld, maar veel van de studenten die wij begeleiden zijn op hun best in de avond. Voel je dus niet verplicht dagen van 9 tot 5 achter je laptop te zitten omdat dit ‘hoort’, terwijl je weet dat jij van 6 tot 10 in de avond heel goed kunt werken.

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag
Ochtend
08:00-12:00
Middag
12:00-18:00
Avond
18:00-22:00

Nadat jij jouw verplichtingen hebt ingevuld (denk aan werkgroepen, sport, mantelzorg, wedstrijden) ontstaat een overzicht waarin je ziet welke tijdsblokken je vrij kunt maken voor je scriptie.

Stap 3: Hang doelen aan blokken
Vervolgens ga je stap 1 en 2 combineren. Per week heb je nu doelen opgesteld en per week heb je in kaart gebracht hoeveel blokken je de tijd hebt om deze doelen te halen. Breek het weekdoel op in kleinere stukjes, zodat je deze kunt verdelen over de beschikbare blokken. Maak een opzet van een planning voor de week waarin je zit en de week erna. We raden je aan deze opzet te bespreken met iemand die met je mee kan denken over de haalbaarheid van de planning. Er is niets zo frustrerend als een bij voorbaat onhaalbare planning. In het begin kan het moeilijk zijn om in te schatten hoelang je voor iets nodig hebt. Geloof me, daar word je elke week beter in. Meten is weten, dus we raden je aan om aan het eind van elke planning te kijken welke (sub)doelen gehaald zijn en welke niet. Is niet alles gelukt? Wees lief voor jezelf. Dat overkomt iedereen. Zorg voor wat speling in je planning zodat je eventuele vertragingen kunt opvangen.

Stap 4: Uitprinten en ophangen
Tot slot raden we je aan jouw planning voor de komende twee weken uit te printen. Hangt het op de koelkast, zodat zowel jij als je huisgenoten/familie op de hoogte zijn van je schema. Heb je een doel gehaald? Markeer het tijdsblok groen of zet er een krul doorheen. Geloof ons, dat voelt goed.